Članci

Dijeta i vežbe koje mogu pomoći u ublažavanju problema sa hemoroidima

Članci

hrana bogata vlaknima pomaže u borbi protiv hemoroida

Jedite više vlakana i budite hidrirani!

To je savet koji svi preporučuju ljudima koji imaju problema sa hemoroidima. Ali šta to tačno znači?

Zajedno sa odgovarajućom količinom tečnosti, vlakno omekšava stolicu i olakšava prolazak kroz pogođeno područje, smanjujući pritisak na hemoroide. Kada se unosi ishrana sa dijetetskim dodacima bogate vlaknima, stolice su mekše, smanjuju se krvarenja, upale i veličine hemoroida. Uz konzumiranje vlakana, obavezan je i unos dovoljne količine vode, minimum litar I po, kako bi se izbegli gasovi i nadimanje.

Prilikom konzumiranja, trebalo bi početi sa malom količinom pa postepeno povećavati.

Kako i koliko vlakana unositi

Preporučena dnevna količina zdravih i svarljivih vlakana je 25g za žene i 38g za muškarce.

Između svakog obroka, napraviti pauzu od oko 4 sata kako bi se uneta hrana pravilno svarila i rasporedila po organizmu.

Hrana bogata vlaknima od povrća uključuje brokoli, spanać, karfiol, šargarepu, celer, krastavac, kupus, cveklu, mahunarke. Ujedno svo ovo povrće je bogato antioksidansima.

Od žitarica bogatih vlaknima, konzumirajte: semenke lana, chia semenke, sočivo, ječam I ovas, kukuruzne I ovsene mekinje, kinou. Najbolji je efekat kada se konzumiraju odmah ujutru, kada je najlakše podstaknuti probavu. Poželjno je mešati ih sa toplom vodom ili jogurtom. 

Preporučljivo je unositi cela zrna organskog porekla, a za pravljenje peciva, koristi se integralno brašno bez kvasca.

zdrava hrana na bazi vlakana koja pomaže u borbi protiv hemoroida

Voće bogato vlaknima su: kruške, šljive, jabuke, kajsije I smokve, jagode I pomorandže. Bitno je jesti koru, tj celo voće, jer se velika količina vlakana nalazi u kori. Ukoliko se piju sveži cedjeni sokovi, trebalo bi dodati pulpu.

Vežbe koje pomažu kod simptoma hemoroida

Pored unosa dosta tečnosti, kao i ishrane bogate vlaknima, savetuje se i niz fizičkih vežbi koje mogu pomoći u poboljšanju simptomatologije hemoroida.

  • Aerobne vežbe. Aerobne vežbe mogu pomoći kod simptoma hemoroida. Aerobik jača mišiće donjeg dela tela i dovodi do normalnog protoka krvi, uključujući rektalno područje. Aerobne vežbe se takođe smatraju blagim kardiovaskularnim vežbama.
  • Kegelove vežbe –  su vežbe kojima jačate svoje mišiće dna karlice – mišiće koji daju podršku vašoj uretri, mokraćnoj bešici, materici i rektumu, a istovremeno pomažu u smanjenju stresa, problema sa inkontinencijom i hemoroidima.
  • Hodanje brzim tempom. Žustro hodanje ili redovno hodanje oko 20 do 30 minuta svakog dana može pomoći u smanjenju hemoroida. Ovo je jedna od najlakših metoda. Za početak je potrebno polako hodati da biste zagrejali telo. Naknadno se ubrzava tempo nakon nekoliko minuta, čime se ubrzava I rad srca. Brzo hodanje je odlična vežba kojom se poboljšava cirkulacija celog tela.  
brzo hodanje je odlična vežba kojom se poboljšava cirkulacija celog tela i pomaže u borbi protim hemoroida

Izvođenje bilo koje ili sve ove tri vežbe pomaže u ublažavanju hemoroida. Takodje, one dovode i do drugih  prednosti, kao što su gubitak težine, dovode do optimalne  cirkulacije krvi i boljeg opšteg stanja organizma.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

1 × one =