Metodologija lečenja

Hemoroidalna bolest nije opasna i životno ugrožavajuća bolest, ali može da učini život teškim i naruši svakodnevne aktivnosti. Simptomi se uglavnom javljaju u odredjenim ciklusima i traju od nekoliko dana do nekoliko nedelja.

Ako primetite simptome bolesti, ne potcenjujte ih. Najbolje bi bilo da posetite lekara koji će sagledati vaše tegobe i obaviti potrebne preglede. Pregled stručnjaka može otkloniti sumnju ili otkriti povezane bolesti ukoliko postoje. Nekada se mogu otkriti i mnogo ozbiljnije bolesti.

Prema klasifikaciji i stepenu bolesti, lekar bira adekvatan tretman. U najvećem broju slučajeva, dovoljna je promena načina života i lokalna primena medicinskih preparata. Povećan unos tečnosti i ishrana bogata vlaknima, postepeno vode do razmekšavanja stolice i lakše pasaže. Ovim se smanjuje pritisak na hemoroide prilikom pražnjenja i smanjuje se iritacija i inflamacija. Preparati za lokalnu primenu se ne mogu koristiti preventivno, kao ni preterano dugo. Prilikom izbora preparata, treba uzeti u obzir njiihovo momentalno ali i odloženo dejstvo. Iz tog razloga je i RECTOVENAL® Acute čest izbor i lekara i farmaceuta. Njegov prirodni sastav i mehanizam dejstva vode ka brzom olakšanju simptoma, bez neželjenih efekata i alergijskih reakcija.

Prvi korak – promena načina života

Osnova u lečenju hemoroidne bolesti jeste promena načina života.

Jako je važno znati koje su prave navike u ishrani, piti dovoljno tečnosti i biti dovoljno fizički aktivan.

Hrana i piće

Preporučljivo je jesti redovno, češće i u manjim količinama. Hrana bi trebalo da bude što bogatija vlaknima, da u ishrani bude zastupljeno dosta voća i povrća. Ipak, neko povrće izaziva nadimanje (mahunarke), a voće koje sadrži sitne semenke treba izbegavati.

Preporučuje se kuvana ili blago pečena hrana. Dobro je da se prilikom pripreme hrane za kuvanje ili pečenje, hrana isitni na parčiće i izrenda. Ne preporučuje se prženje i grilovanje hrane. Bitno je izbegavati začinjenu hranu, smanjiti unos šećera i zasladjivača. Takodje, jako važan aspekt je i pridržavanje režima unosa tečnosti. Odrasla osoba bi trebalo da popije najmanje 1,5-2l tečnosti dnevno. Najbolje je piti čistu vodu, uz dodatak čajeva i voćnih sokova. Isključiti alkohol, kofein i gazirana pića.

Saveti

Simptomi hemoroidalne bolesti često mogu biti pogoršani samo zbog loših životnih navika. Neadekvatna navika je npr. dugo sedenje u toaletu – zbog neprirodnog dugotrajnog pritiska na zid rektuma nastaje širenje krvnih sudova u male čvorove, tj. kesasta proširenja. Takodje ne bi trebalo često koristiti laksative i preparate za pražnjenje creva. Fizička aktivnost je jako bitna, sa napomenom da nije svaki sport pogodan ako bolujete od hemoroidalne bolesti (primer: bodibilding ili biciklizam). Idealno bi bilo brzo hodanje, na primer.

Drugi korak – konzervativno lečenje

Konzervativno lečenje se određuje u zavisnosti od stadijuma hemoroida (obično u početnim stadijumima) i uključuje lokalnu primenu preparata za hemoroide u vidu gelova, masti i čepića.

Konzervativno lečenje po načinu primene:

Lokalna terapija

 • Aplikacija direktno na hemoroide
 • Ne otklanja uzrok bolesti već ublažava  posledice (simptome)
 • Uključuje lokalnu primenu antiinflamatornih proizvoda u obliku masti i supozitorija:
  • Preparati glikokortikoida – rezervisani za akutne zapaljenske komplikacije zbog brzog dejstva
  • Primena lokalnih anestetika – primena u akutnoj fazi za smanjenje bola

Kombinovana terapija

Uključuje upotrebu i oralnih preparata (diosmin, hesperidin, escin). 

U ovu kategoriju spada i ambulantni, blago invazivni tretman:

 1. Podvezivanje hemoroida je procedura gde se hemoroid ,,veže“ u svojoj bazi, čime se sprečava da se krv nakuplja u hemoroidu. Hemoroid se onda skuplja i odumire i za oko nedelju dana otpadne.
 2. Skleroterapija je procedura koja se koristi kod manjih, unutrašnjih hemoroida prvog ili drugog stadijuma. Ovom procedurom se pomoću posebnih hemijskih supstanci onemogućava nakupljanje krvi u izmenjenim hemoroidalnim venama i ublažava se uzrok nastanka hemoroida kao i simptoma.
 3. Laserska terapija – otklanjanje hemoroida primenom laserskih zraka.
 4. Krio-destrukcija – destrukcija hemoroida pomoću ekstremno niske temperature; nedostatak ove metode je mogućnost nastanka nekroze.
 5. Elektroterapija (poznata i kao elektrokoagulacija) – pomoću sonde za aplikovanje električne struje na hemoroide koja dovodi do njihovog smežuravanja. Ovo je invazivna endoskopska metoda, gde se koristi specijalni uređaj.
 6. Fotokoagulacija – koristi se infracrveno zračenje.
 7. Tehnika podvezivanja unutrašnjih hemoroida je modifikovana i uprošćena korišćenjem gumica po Barronu. Zato se i naziva Baronovo podvezivanje gumicama (gumi – ligatura).
 8. Opuštanje analnog sfinktera.
Rektalna operacija hemoroida

Treći korak – hirurško lečenje

Hirurško lečenje je indikovano u slučaju neuspeha primene konzervativne terapije i ako su hemoroidi u trećem ili četvrtom stadijumu bolesti. Nedostatak ove metode je hospitalizacija pacijenata (1-2 dana) i dugotrajan oporavak. Trenutno klasično operisanje hemoroida čini samo 10% lečenja i teži se novim načinima lečenja.

Princip hirurškog lečenja može se podeliti u 4 grupe:
 1. ekscizija pojedinačnih hemoroida (odsecanjem)
 2. kombinacija podvezivanja (fiksacijom ili gumicama) i uklanjanje odsecanjem
 3. kružna radikalna ekscizija (odsecanje)
 4. sfinkterotomija