Članci

Kako se izboriti sa hemoroidima tokom trudnoće

Članci

Hemoroidi i trudnoća

Trudnoća je divno i čudesno stanje svake žene, ali je svakako i fizički zahtevno iskustvo. Trudnice moraju da podnesu i da se prilagode mnogim fizičkim i hormonalnim promenama dok se bebin život u njima razvija, a te promene mogu čak da utiču i na druge telesne sisteme koji nisu direktno povezani sa reproduktivnim organima. Jedan primer za to je gastrointestinalni sistem, kao i primeri poput dijareje, zatvora, mučnine, kamenaca u žuči i raznih drugih stanja.

Trudnice nažalost imaju veliku verovatnoću da dobiju hemoroide tokom svoje trudnoće.

Šta su hemoroidi?

Iako o hemoroidima slušamo samo kada predstavljaju smetnju, istina je da ih svi već imaju. Ove vaskularne strukture nalik na jastuk okružuju analni kanal i leže tik ispod kože koja okružuje anus. U normalnom stanju, kod osobe koja nema problem sa hemoroidima, vaskularna struktura izgleda kao neka vrsta jastuka koji pomaže u prolazu stolice. Kao skupina vena, podložne su istezanju i deformisanju na sličan način kao proširene vene na gornjem delu butine.

Dakle, iako svi već imaju ove strukture kao normalan deo gastrointestinalne funkcije, za nekoga se kaže da „ima hemoroide“ kada dođe do otoka strukture ili kada dođe do upale navedenog predela. Bez obzira na osnovni uzrok, upala dovodi do otoka (takođe poznatog kao rastezanje) i taj otok može postati vrlo bolan. Pored direktne nelagodnosti otoka i upale, prisustvo hemoroida može učiniti normalnu defekaciju i higijenske postupke posebno neprijatnim. U stvari, nelagodnost može primorati ljude da ne očiste područje dovoljno dobro, a to može naknadno pogoršati situaciju.

Tipovi hemoroida mogu biti ili unutrašnji ili spoljni. Unutrašnji hemoroidi se javljaju unutar donjeg dela rektuma i mogu biti bez simptoma, dok se spoljni hemoroidi javljaju na koži koja direktno okružuje anus i odgovorni su za većinu simptoma povezanih sa tim stanjem. Treći tip, poznat kao trombozirani hemoroidi, nastaje prilikom sakupljanja previše krvi u jednom od grozdova i dolazi do stvaranja ugrušaka. Trombozirane verzije često krvare zajedno sa izazivanjem zapaženog bola, a ako se ne leče, iza sebe mogu ostaviti čvrste kvržice.

Hemoroidi su prilično česta pojava u svetu, štaviše, procenjuje se da će zasigurano skoro polovina osoba starijih od 50 godina i oko polovine svih trudnica razviti problem hemoroida. Simptomi se razlikuju u zavisnosti od osobe do osobe i uzroka, ali neki od najčešćih simptoma su:

  • Analni svrab
  • Analni bol (naročito tokom sedenja)
  • Tvrde, nežne kvržice u predelu oko anusa
  • Rektalno krvarenje nakon pražnjenja creva
  • Prolapsirani hemoroid (kada unutrašnji hemoroid viri iz anusa)

Šta uzrokuje nastanak hemoroida kod trudnica?

Generalno, hemoroidi mogu biti uzrokovani raznim faktorima, poput naprezanja tokom pokreta creva, predugog sedenja u toaletu, prekomerne upotrebe laksativa ili čak podizanja teških predmeta. Hronični zatvor i hronična dijareja takođe su potencijalni uzroci, uglavnom zbog redovnog naprezanja i brisanja povezanih sa nepravilnim pražnjenjem creva. Takođe, jedan od razloga zbog kojeg polovina ljudi starijih od 50 godina pate od hemoroida je taj, što starenje slabi tkiva i mišiće koji okružuju i podržavaju rektum i anus.

Kod trudnica se hemoroidi obično pojavljuju tokom trećeg tromesečja, kada je plod veći i vrši pritisak na karlično dno, kao i na mnoge organe digestivnog sistema. Ovaj pritisak je posebno primetan na perineum, prostor između anusa i vulve. Kako fetus raste i telo se priprema za porođaj, kombinacija povećanog protoka krvi u to područje i pritiska težine fetusa može dovesti do njihovog oticanja i upale.

Jedan od ostalih glavnih uzroka hemoroida kod trudnica i kod svih grupa je zatvor. Mnogima dijeta sa malo vlakana može izazvati zatvor i dovesti do hemoroida, ali za trudnice je odgovor malo složeniji. Tokom trudnoće, povećanje progesterona (hormona povezanog sa opuštanjem mišića, između ostalog) može da dovede do usporavanja pokretljivosti creva i dovede do ređeg pražnjenja creva, inače poznatog kao zatvor. Jednom kada se pojave konstipacije, dodatno naprezanje tokom pražnjenja creva i drugi faktori mogu prouzrokovati i zapaljenje.

Saveti za borbu sa hemoroidima tokom trudnoće

Možda su najbolje vesti o hemoroidima tokom trudnoće to što se obično poboljšavaju ili zarastaju nedugo nakon rođenja bebe. U nekim slučajevima mogu se pogoršati, kao rezultat snažnog napora tokom porođaja. U svakom slučaju, postoje brojne metode i kućni lekovi za izbegavanje ili ublažavanje nelagodnosti hemoroida čak i dok ste još trudni:

Redovno kretanje creva: Iako ne možete uvek da kontrolišete nastanak hemoroida, preduzimanje koraka poput održavanja redovnog načina ishrane je način da sprečite da se hemoroidi upale. Ostanite hidrirani i povećajte unos dijetalnih vlakana (izborom hrane ili dodatkom vlaknima) dva su najlakša načina da se izbegne zatvor.

Kegelove vežbe: Ove vežbe su prvenstveno namenjene pripremi dna karlice za proces rađanja, ali takođe mogu poboljšati cirkulaciju u predelu perineuma. Jačanje karličnog dna korisno je za porođaj i izbegavanje problema sa cirkulacijom i oticanjem hemoroida.

Budite u pokretu: Iako se tokom trudnoće mobilnost često smanjuje, važno je izbegavati neaktivni životni stil. Dugo stajanje ili sedenje može povećati vrstu pritiska na perineum koji može dovesti do hemoroida. Na primer, važno je da trudnice idu u kratke šetnje ili vežbaju jogu kako bi poboljšale cirkulaciju.

Nežno se obrišite: Ponekad instinkt za snažnim brisanjem kako biste zaista očistili anus može otići predaleko i na kraju doprineti potencijalu za pojavu hemoroida. Umesto toga, područje očistite i nežno obrišite. Maramice koje se mogu isprati takođe mogu biti korisne ako je uobičajeni toaletni papir previše grub.

Sitz kupka: Korišćenje sitz kupke znači sedenje u vodi do bokova. Bilo da se radi samo o toploj vodi ili vodi pomešanoj sa Epsomovom solju ili sodom bikarbonom, 10 minuta sedanja u kupki nekoliko puta dnevno može da umiri područje perineuma.

Hladne obloge: Nežno pritiskanje jednostavnog pakovanja leda na pogođeno područje može smanjiti otok i upalu.

Spavanje na boku: Trudnice se već tokom prvog tromesečja navikavaju da spavaju na leđima, ali je takođe poželjno znati da je spavanje na boku dragoceno, kako bi se smanjio perinealni pritisak. Ležanje na boku takođe može biti značajno kao tehnika koja se koristi tokom dana za smanjenje pritiska.

Veštica lešnik: Prema Američkom koledžu akušera (između ostalih), veštica, vrsta cvetajućeg grmlja, izuzetno je efikasna u ublažavanju nelagode u vagini i hemoroida povezanih sa trudnoćom. Čarobni lešnik je dostupan kao dodatak bez recepta u vašoj lokalnoj apoteci.

Medicinski proizvodi: Postoje  razni anorektalni gelovi koji se prodaju bez recepta u apoteci, kao što je Rectovenal Acute, i posebno su napravljeni kako bi se pružilo brzo olakšanje za bol i nelagodnost.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

18 − nine =