Članci

Simptomi koji ukazuju da imate hemoroide i kada da posetite doktora

Članci

Postoji niz simptoma koji ukazuju da imate hemoroide i koji ukazuju da je potrebno da posetite doktora. Na početku i na kraju defekacije moguće je bezbolno svetlocrveno krvarenje. Krv je u stolici i nije pomešana s njom. Čest je prolaps (ispadanje) šuljeva pri defekaciji, koji može da postane uobičajen. Hemoroidi uglavnom nisu opasni i ne ugrožavaju ljudski život.

Uglavnom simptomi nestaju unutar nekoliko dana. Nekada simptomi i nisu izraženi. Simptomi unutrašnjih hemoroida su stolica prekrivena svetlom krvlju, krv na toalet papiru ili na wc šolji.

Međutim, unutrašnji hemoroidi mogu izaći iz anusa i tada mogu biti bolni. Simptomi spoljašnjih hemoroida uključuju peckanje i bol oko anusa. Čitavo područje oko analnog otvora je osetljivo, crveno, bolno i svrbi.

Najčešći simptomi hemoroida su:

  • Svetlo crvena krv na toalet papiru, u stolici ili u WC šolji nakon pražnjenja creva
  • Analni svrab
  • Bol oko anusa, posebno dok sedite
  • Bol tokom pražnjenja creva
  • Jedna ili više tvrdih, bolnih kvržica oko anusa

Ako imate bilo kakve simptome hemoroida, pokušajte da izbegnete preterano naprezanje, trljanje ili čišćenje oko anusa.

Simptomi unutrašnjih hemoroida

Stolica prekrivena svetlocrvenom krvi, krv na toalet papiru ili u WC šolji. Ukoliko su hemoroidi izvan čmara, tada se javljaju iritacija i bol.

Simptomi spoljašnjih hemoroida

Bolno oticanje i bolna izraslina u predelu čmara nastala od zgrušane krvi. Celo područje je osetljivo, bolno i svrbi.

Simptomi karakteristični za stadijume:

I stadijum Hemoroidi su uvećani, ponekad krvare i svrbe. Krvarenje se najčešće javlja na kraju stolice, ali se može javiti i u mlazu. Karakteristična je za osetljivost na dodir.

II stadijum Hemoroidi su nešto veći i nakon pražnjenja ispadnu, ali se spontano vraćaju nakon toga. Javlja se i krvarenje koje može biti hronično.

III stadijum Hemoroidi izazivaju snažne bolove u predelu čmara, naročito pri hodu i u sedećem položaju. Ispadaju pri pražnjenju creva ili drugog naprezanja, pa je često neophodno njihovo fizičko vraćanje.

IV stadijum Hemoroidi su još veći i nakon pražnjenja ili drugog naprezanja ispadaju, a zbog izraženog venskog zastoja praćenog jakom upalom i otokom, nije moguće njihovo vraćanje u unutrašnjost.


Iako hemoroidi nisu opasni po život, ipak mogu biti poprilično neprijatni. Stoga je najbolje primeniti mere prevencije i malim promenama u načinu života izbeći pojavu hemoroida. Možete saznati kako u našem tekstu: Prevencija za nastanak uvećanih hemoroida: Uvek je bolje sprečiti nego lečiti.

Jedna misao na “Simptomi koji ukazuju da imate hemoroide i kada da posetite doktora”

  1. Ukoliko niste sigurni, uvek je dobro da posetite lekara. Prirodni preparati mogu dosta pomoci, ali budite sigurni u to koji problem imate

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

5 + sixteen =

We take processes apart, rethink, rebuild, and deliver them back working smarter than ever before.