Članci

Mitovi o hemoroidima

Članci

Zbunjeni mladic

Pretragom na internetu možete pronaći sve vrste bakinih lekova protiv hemoroida. Međutim, mora se voditi računa o praksama koje ljudi koji nisu stručni, iako sa dobrom voljom, mogu preporučiti: u najboljem slučaju vam uopšte neće olakšati; u najgorem slučaju mogu pogoršati problem.

Pregledavamo neke od ovih kućnih lekova i alternativnih tretmana protiv hemoroida i da li vam mogu biti korisni ili ne.

Beli luk u lečenju hemoroida?

Taj „lek“ od belog luka jedna je od onih tradicionalnih ideja koje morate uzeti s rezervom. Tačno je da je to zdrava hrana i da ima određena antiseptička svojstva. Međutim, nanošenje direktno na ranu će samo napraviti dodatnu iritaciju, i može dovesti do pogoršanja njenog stanja. Iz tog razloga, meleme od belog luka ne bi trebalo koristiti u lečenju hemoroida, štetni su i pogoršavaju simptome.

S druge strane, tačno je da beli luk uzet kao hrana, kao i druga slična hrana (luk, praziluk …) pomažu u cirkulaciji krvi jer imaju vazodilatacijsko dejstvo, odnosno opuštaju krvne sudove i poboljšavaju cirkulaciju krvi. Međutim, efekat je blag i često jedva primetan.

Uzimanje belog luka tokom obroka neće vam škoditi ako želite da probate. Međutim, budite veoma oprezni sa količinama: ako konzumirate previše, efekat će pojačati bol u crevima.

“Biokodiranje” hemoroida?

Postoje mišljenja koji emocijama pripisuju sposobnost stvaranja fizičkih patologija. Iako je ovo ponekad istina (na primer, stres je povezan sa većom verovatnoćom pojave hemoroida), ali to nije jedini uticajni faktor, pa samim tim lečenje ne može biti zasnovano na ovome.

Kao rezultat ovih ideja pojavili su se pokušaji terapije koji ublažavaju negativne emocije. Međutim, ove metode nemaju naučnu potvrdu i nisu prihvaćene u medicini ili psihologiji.

Lečenje hemoroida homeopatijom?

Homeopatija je precizan naučni pristup lečenju baziran na holističkom principu. Holizam (od grčke reči chólos – čitav, potpun) je princip po kome se pojedinac posmatra kao celina fizičkih, emocionalnih, mentalnih i duhovnih osobina koja je u sadejstvu i ravnoteži sa prirodom. Homeopatski (holistički) pristup, dakle, simptome posmatra kao putokaz na osnovu kojih se utvrđuje suština poremećaja, odnosno bolesti.

Za većinu medicinskih specijalista, njihov jedini pozitivan efekat je placebo.

U svakom slučaju, ne postoje naučni dokazi koji potkrepljuju njegovu upotrebu u lečenju hemoroida.

Korišćenje sirćeta u svrhu lečenja hemoroida?

Neki od saveta koji se mogu naći na internetu je upotreba domaćih proizvoda kao što su voda sa kiseonikom, sirće, soda bikarbona i drugi.

Ovi proizvodi, daleko od olakšanja, mogu biti vrlo iritirajući kod hemoroida, te njihovu primenu treba izbegavati. Možda je mit da su oni korisni zato što se tradicionalno koriste za zarastanje rana, ali hemoroidi nisu otvorene rane koje treba zaceliti i, štaviše, danas postoje i druge manje agresivne metode za izlečenje kod kuće.

Efikasni kućni lekovi protiv hemoroida

Postoje lekovi na dohvat ruke svima koji mogu pružiti neko olakšanje od hemoroida, kao što su:

  • Sedeće kupke sa toplom vodom.
  • Uzmite hranu koja sprečava zatvor, kao što su kivi, suve šljive itd.
  • Uzimajte čajeve koji poboljšavaju cirkulaciju krvi, poput đumbira.

Ovi kućni lekovi mogu smanjiti nelagodu hemoroida i pospešuju njihovo zarastanje ali samo ako se primenjuju zajedno sa drugim fizičko-higijenskim merama.

Akorektalni gel

Međutim, za intenzivnije i trenutno olakšanje, najefikasnije je kombinovati ih sa upotrebom anorektalnog gela kao što je RECTOVENAL® Acute. Upotrebom dolazi do ublažavanja simptoma koji prate hemoroide: bol, svrab, iritacija, peckanje, vlaženje i krvarenje u analnoj regiji.

Ovaj anorektalni gel sa jedinstvenom formulom kod koga je klinički dokazana efikasnost i bezbednost, obezbeđuje brzu, jednostavnu i efikasnu pomoć kod hemoroida.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

We take processes apart, rethink, rebuild, and deliver them back working smarter than ever before.