Članci

Nemojte ignorisati hemoroide

Članci

Nemojte ignorisati hemoroide

Ako se borite sa hemoroidima, znajte da niste sami, jer ovo stanje utiče na živote miliona ljudi. U stvari, hemoroidi se javljaju kod svake 20 osobe i pogađaju 50 posto osoba starijih od 50 i više godina.

Iako retko predstavljaju ozbiljnu zdravstvenu pretnju, hemoroidi mogu biti učestali i neretko bolni zdravstveni problem. Ovo je naročito tačno ako odlučite da ignorišete simptome koji se javljaju u obliku iritacije, svraba, peckanja i vlaženja u analnoj regiji prilikom nastanka hemoroidalne bolesti.

O hemoroidima

Iako su vam možda poznati neki od uobičajenih simptoma hemoroida, kao što su svrab i analni bol, možda ne znate mnogo o osnovnom uzroku ovih simptoma. Hemoroidi su slični varikoznim venama. Uvećani, natečeni krvni sudovi koji se nalaze unutar donjeg rektuma ili ispod kože oko anusa.

Vaš rektum povezuje debelo crevo sa anusom. Njegov primarni posao je čuvanje i uklanjanje stolice koja rasteže tkivo i krvne sudove. Istezanje krvnih sudova dovodi do njihovog širenja, što slabi njihove zidove.

Vremenom vaši oslabljeni krvni sudovi podležu stalnom istezanju i pritisku što rezultira nastankom hemoroida. Vaši hemoroidi mogu biti unutrašnji (smešteni unutar donjeg rektuma) ili spoljašnji (smešteni izvan rektuma – ispod osetljivog analnog tkiva).

Hemoroidi su vrlo čest slučaj u životu odraslih i najmanje pedeset posto ljudi tokom svog života u većoj ili manjoj meri doživljava ovaj problem. Simptomi koji se razvijaju zbog hemoroida su svrab, bol, peckanje, krvarenje i manji ili veći čvorovi u predelu analnog otvora, a u ekstremnim slučajevima dolazi do prolapsa hemoroida sa rektalnom sluznicom. Ovi simptomi mogu biti manje izraženi, pa ih osoba obolela od hemoroidalne bolesti oseća samo kao nelagodu, a u ozbiljnijim slučajevima simptomi mogu biti intenzivni i predstavljaju ozbiljan zdravstveni problem koji se može rešiti samo hirurškim putem.

6 simptoma hemoroida koje nikada ne treba ignorisati

Iako hemoroidi mogu izgledati uznemirujuće, medicinski tretman nije uvek potreban. U stvari, male unutrašnje gomile će se uglavnom rešiti u roku od nekoliko dana. Isto se odnosi i na njihove veće spoljne kolege, koje se formiraju oko otvora anusa. Međutim, neke simptome nikada ne treba zanemariti, jer mogu ukazivati na ozbiljniji problem, uključujući:

 • Krv nakon pražnjenja creva
 • Ekstremni bol tokom pražnjenja creva
 • Ako je vaša stolica kestenjaste boje
 • Bol koji traje više od jedne nedelje
 • Razvili ste fizičke kvržice na anusu
 • Doživljavanje hroničnog zatvora

Zapamtite, adekvatna briga i prevencija u početnoj fazi nastanska hemoroidalne bolesti može sprečiti potrebu za ozbiljnim medicinskim ili hirurškim intervencijama.

Veoma je bitno pronaći osnovni uzrok nastanka hemoroida

Jedan od najboljih načina lečenja hemoroida i sprečavanja budućih epizoda ponovljanja je utvrđivanje osnovnog uzroka otečenih krvnih sudova. Hemoroidi se razvijaju kada dođe do prekomernog stresa i pritiska na rektalne krvne sudove, što dovodi do njihovog ispupčenja i otoka.

Postoji mnogo faktora koji mogu izazvati ovaj višak pritiska, uključujući:

 • Hronični zatvor
 • Naprezanje tokom pražnjenja creva
 • Provođenje previše vremena sedeći u toaletu
 • Trudnoća
 • Podizanje teškog tereta

Poznavanje faktora koji doprinose razvoju vaših hemoroida može vam pomoći da preduzmete korake potrebne za ublažavanje trenutnih simptoma i sprečavanje ponovne pojave.

Lečenje hemoroida

U većini slučajeva možete pomoći sebi i osloboditi se simptoma hemoroida ukoliko promenite način života. Te promene mogu da uključuju:

 • Dodavanje više vlakana u vašu ishranu
 • Unošenjem više tečnosti (vode)
 • Ograničavanje vremena koje provodite sedeći u toaletu
 • Korišćenje sitz kupki za ublažavanje bola i svraba
 • Nanošenje kreme/gelova protiv hemoroida bez recepta

Postoje razni anorektalni gelovi koji se prodaju bez recepta u apoteci, kao što je Rectovenal Acute, i posebno su napravljeni kako bi se pružilo brzo olakšanje za bol i nelagodnost.

Ignorisanje hemoroida samo produžava vašu patnju, zato nemojte okolisati, već potražite adekvatno rešenje na vreme.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

4 × five =

We take processes apart, rethink, rebuild, and deliver them back working smarter than ever before.