Članci

Prevencija za nastanak uvećanih hemoroida: Uvek je bolje sprečiti nego lečiti

Članci

Zenska osoba na toalet solji

Hemoroidi (šuljevi) su normalne strukture u predelu anusa koje imaju ulogu zadržavanja kontinencije (sprečavanja nekontrolisanog izlivanja stolice). Imaju izgled jastučeta sastavljenog od venskih i vezivnih struktura i svojom pozicijom štite analni kanal.

Uvećani hemoroidi mogu izazivati bol, svrab, peckanje pa i krvarenje prilikom pražnjenja creva.

Ipak, ove iritantne simptome možete izbeći jednostavnim promenama načina života, a mi ćemo vam navesti neke od njih.

Ne odlažite odlazak u toalet.

Odlaganje odlaska u toalet povećava rizik za nastanak uvećanih hemorida. Što duže trpite, to stolica u crevima postaje tvrđa i teže prolazi kroz njih.

Što je stolica tvrđa, vi ćete se više naprezati prilikom pražnjenja, a to je jedan od glavnih uzroka nastanka hemoroida.

Nemojte predugo sedeti u toaletu.

Što više vremena provedete sedeći u toaletu, veća je verovatnoća da ćete se naprezati. Osim toga, sedenje vrši dodatni pritisak na vaše analne sudove i povećava rizak za nastanak hemorida.

Pijte dovoljne količine vode.

Redovna hidratacija je sjajna prevencija kada su u pitanju problematični hemoroidi, a rešićete se i drugih poteškoća kao što je konstipacija.

Trudite se da svakoga dana popijete barem 2 litra vode.

Vodite računa o ishrani.

Nepravilna ishrana je najčešći krivac tvrde stolice.

Ukoliko patite od čestog zatvora jedite stvari bogate vlaknima kao što su voće, žitarice, grašak, sočivo, crni pasulj, kruške, šljive, kinou, brokoli…

Lekari preporučuju minimum 25g vlakana dnevno kako bi celokupan sistem organa za varenje pravilno funkcionisao i kako bi se sprečili problemi sa hemoroidima.

Međutim, ljudi koji imaju sindrom takozvanih lenjih creva (njihova creva rade nešto sporije) trebali bi da izbegavaju vlakna, jer ista u njihov slučaju mogu pogoršati situaciju.

Slušajte svoje telo i izbegavajte hranu koja iritira creva. Neke osobe su netolerantne na laktozu, neke na gluten, ili rafinisanu hranu.

Vežbajte.

Poznato je da fizička aktivnost ubrzava metabolizam. Može poboljšati i sprečiti probleme sa crevima i varenjem. Vežbanje olakšava kretanje hrane u crevima, smanjuje verovatnoću za nastanak tvrde stolice, pa samim tim i za nastanak hemoroida.

Hodanje, trčanje, vožnja biciklom, joga, izaberite sami aktivnost koja vam najviše prija, ali izaberite aktivan način života.

Napomena: Ukoliko imate hemoride izbegavajte čučnjeve sa velikim opterećem, dizanje tegova i slične pokrete koji povećavaju pritisak u stomaku.

Obratite se svom lekaru.

Ukoliko ni pored ovih saveta ne uspete da izbegnete pojavu šuljeva, najbolje je da se obratite lekaru, koji će proceniti da li vam je potrebna terapija i koja.

Ako imate problema sa hemoroidima, nije dovoljno da samo promenite način života, već je veoma važno da započnete sa terapijom i to što je pre moguće.

Odgovarajuća i pravovremena lokalna terapija može eliminisati potrebu za hirurškim tretmanom, koji je obično indikovan kod uznapredovalih stadijuma bolesti.

Zbog isključivo lokalnog dejstva, medicinsko sredstvo RECTOVENAL Acute može biti jako korisno. Upotrebom dolazi do ublažavanja simptoma koji prate hemoroide: bol, svrab, iritacija, peckanje, vlaženje i krvarenje u analnoj regiji.

Ovaj anorektalni gel sa jedinstvenom formulom kod koga je klinički dokazana efikasnost i bezbednost, obezbeđuje brzu, jednostavnu i efikasnu pomoć kod hemoroida.

Pročitajte više o RECTOVENAL® Acute za više informacija.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

We take processes apart, rethink, rebuild, and deliver them back working smarter than ever before.