Članci

Šta je kolonoskopija i kada se preporučuje metoda kolonoskopije?

Članci

Kolonoskopija je najbolja metoda pregleda debelog creva jer omogućava najpotpuniju sliku cele sluzokože debelog creva. Pored pregleda, kolonoskopijom je moguće bezbolno ukloniti polipe, koji mogu da budu uzroci raka debelog creva, a otkrivaju se i tumorske promene kao i druge bolesti creva.

U aparatu postoje i tzv. radni kanali kroz koje se provlače različiti instrumenti, tako da se za vreme pregleda mogu bezbolno odstraniti mnoge promene dobroćudnog izgleda, čime se uklanja mogućnost da se preobraze u zloćudne, tj. prevenira nastanak raka debelog creva. Posebnim kleštima mogu se uzimati i komadići tkiva (biopsija), koji se prosleđuju na patohistološku obradu, nakon čega se postavlja tačna dijagnoza viđene promene.

Slika vrlo visoke rezolucije prenosi se na monitor na kojem se vidi kao uvećana, pa se tako mogu videti i najsitnije promene boje ili oblika na sluznici creva. Na kraju aparata je upravljački mehanizam (ručka s komandama) kojim se upravlja vrhom aparata, vrlo savitljivim i pokretnim u svim smerovima, tako da može pratiti izvijuganost creva i samim tim pretragu čini jednostavnijom i manje neugodnom. Kolonoskopija je optičko ispitivanje debelog creva kolonoskopom. Kolonoskop je fleksibilna cev sa izvorom svetla i delom za posmatranje, debljine prsta. On omogućava doktoru da vidi unutrašnjost debelog creva sićušnom videokamerom. Pregled započinje ubacivanjem kolonoskopa u zadnji deo creva pacijenta (čmar).

Šta je kolonoskopija

Kako se radi kolonoskopija?

Dva dana pre pregleda se radi priprema za pregled. Pregled se radi u ležećem položaju na levom boku, nekada je potrebno promeniti polozaj u lezeći na leđima. Prethodno se prstom pregleda završno debelo crevo, a zatim se kroz čmar aparat uvodi u debelo crevo i laganim potiskivanjem se gura kroz šupljinu creva do početka debelog creva. Pregled obicno traje 15-30 minuta. U toku pregleda se kroz aparat ubacuje u crevo vazduh radi sirenja creva i bolje vidljivosti. Ovo pacijent može da oseti kao nadutost, nelagodnost u trbuhu ili lakše grčeve u trbuhu. Potrebno je da prilikom pregleda još neko dođe sa pacijentom kao pratnja, a pratnja je obavezna ukoliko se pregled radi sa anestezijom. Nakon završenog pregleda pacijent može da jede, a posle dva sata je sposoban da nastavi sa bilo kojim radom ili aktivnostima.

Kada se preporučuje metoda kolonoskopije

-·         Tegobe u predelu digestivnog trakta (bolovi u stomaku, nadimanje, promene u režimu pražnjenja)

-·         Pojava krvi u stolici,

-·         Pojava retkih stolica koje se često javljaju,

-·         Opstipacija i osećaj nedovoljnog pražnjenja.

Kako izgleda kolonoskopski pregled?

Kolonoskopija traje od 30 – 60 minuta. Pacijent leži bočno sa zgrčenim i savijenim nogama prislonjenim na grudi. Nakon otvaranja kolona vazduhom iz aparata, kroz rektum se lagano ubacuje crevo kojim se snimaju sve promene u debelom crevu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

13 + 9 =

We take processes apart, rethink, rebuild, and deliver them back working smarter than ever before.