Članci

Uticaj stresa na nastanak hemoroida

Članci

Pacijent pod stresom

Stres je fiziološka reakcija tela koja se javlja kada određeni faktori prouzrokuju stanje napetosti.

Svako od nas ima priličan broj stresnih situacija svakog dana i one spadaju u takozvani akutni stres – stres koji dođe i prođe zajedno sa situacijom koja ga je isprovocirala.

Međutim, postoji dugoročni stres kada organizam duži vremenski period pokušava da se prilagodi novonastaloj stresnoj situaciji. Tada govorimo o hroničnom stresu.

Ova vrsta stresa je veliki neprijatelj zdravlja jer se tada kortizol mnogo češće pojavljuje u krvotoku što izaziva niz neželjenih efekata.

Stres može dovesti do zdravstvenih problema

Neki od njih su:

  • Glavobolja
  • Nesanica
  • Seksualni problemi
  • Umor
  • Proliv
  • Bol u stomaku
  • Menstrualni problemi
  • Gubitak kose

Hemoroidi, stres i dijareja

Dijareja je jedan od simptoma upale hemoroida. Kada se izvrši veliki pritisak na perianalno područje, na primer, kada provodimo puno vremena sedeći u kupatilu ili kada imamo dijareju, vene se upale pritiskom napora u tom području. Stoga, kada je dijareja povezana sa stresom, stres može biti povezan sa upalom hemoroida.

Hemoroidi, stres i hipertenzija

Stres je često povezan sa hipertenzijom ili povišenim krvnim pritiskom. Pored toga, produženi stres takođe uzrokuje pogoršanje našeg imunološkog sistema. Ako stres poveća krvni pritisak, to će biti povezano i sa hemoroidima, jer se hemoroidi upale kada dođe do porasta krvnog pritiska.

Hemoroidi i stres

Stres može zapaliti hemoroide, ali ne direktno, već zbog jednog od simptoma koji stres može izazvati, poput dijareje ili hipertenzije.

U svakom slučaju, produženi stres nije dobar za vaše zdravlje i važno je lečiti ga što je više moguće kako biste izbegli bilo kakve komplikacije, uključujući zapaljenje hemoroida. Evo nekoliko koraka za izbegavanje stresa:

Locirajte fokus stresa i preduzmite korake da ga izbegnete ili kontrolišete. Ponekad to neće biti lako, kada uzrok stresa ne zavisi od nas.

Bavljenje sportom, šetnja i odvajanje vremena za sebe pomažu vam da se isključite i opustite. Fizička aktivnost stvara endorfine koji proizvode osećaj blagostanja. Pored toga, hodanje optimizuje bolji venski povratak, poboljšavajući tako simptome hemoroida.

Pridržavajte se uravnotežene dijete i pokušajte da se dobro naspavate.

Potrudite se da budete zadovoljniji sami sa sobom I imaćete manje problema u životu. Poznato je da su ljudi s manje problema zdraviji. I zapamtite, manje stresa znači manje problema s hemoroidima. Kada trajanje stresa traje dugo (hronični stres) ili saveti iz okruzenja I sa interneta nisu dovoljni, preporučuje se odlazak kod specijaliste koji će vam pomoći u preduzimanju adekvatne terapije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

15 − six =