Članci

Hemoroidi kod dece

Članci

decak-ima-problem-sa-hemoroidima

Hemoroidi kod dece se javljaju u manjem broju slučajeva u odnosu na broj odraslih koji imaju probleme sa hemoroidima. Od dve vrste hemoroida koje postoje, unutrašnji (unutar rektuma) i spoljašnji (ispod kože oko anusa), deca uglavnom imaju problema sa spoljnim hemoroidima. Češće se pojavljuju kod dece školskog uzrasta, nego kod male dece.

Kako da otkrijete da dete ima hemoroide?

Hemoroidi kod dece se manifestuju na isti način kao i kod odraslih. Ukoliko primetite da dete oko anusa ima ljubičastu kvržicu, odvedite ga kod pedijatra. Takođe se mogu pojaviti i drugi simptomi, kao što su svrab, bol ili krvarenje u stolici. Kod mlađe dece, roditeljima je lakše da uoče hemoroide, jer im pomažu u procesu presvlačenja. Kod malo starijih, tek kada se požale na nake od simptoma, roditelji će da odreaguju.

Šta uzrokuje pojavu hemoroida kod dece?

Uzroci upale hemoroida kod dece su isti kao i kod odraslih. Kada se vrši jak pritisak na anorektalno područje, dolazi do upala vena i stvaranja hemoroida.

  • Zatvor je vrlo čest kod dece i vodeći je uzrok upale hemoroida. Kada dovod vlakana i vode u ishrani nije dovoljan, stolica postaje tvrđa i teže ju je izbaciti. Još jedan uzrok koji se može javiti istovremeno sa prethodnim a to je zadržavanje fekalija kod dece kada pokušavaju da odgode vršenje nužde, jer doživljavaju ovaj proces kao bolan. Takođe se zatvor pojavljuje u fazi izlaženja iz pelena, jer deca odbijaju da koriste toalet, jer im je lakše da nuždu odrade u pelenama.
  • Dijareja je nezgodan zdravstveni problem koji se neretko javlja kod dece. Ona vrši veliki pritisak na anorektalno područje, ponavljanjem defekatorskog čina, koji zajedno sa iritacijom koju stolica izaziva na anormalnom tkivu, može prouzrokovati upalu hemoroida, posebno ako je u pitanju hronična dijareja.
  • Ostale bolesti: Neke bolesti, poput Kronove bolesti, portalne hipertenzije ili inflamatorne bolesti creva, mogu izazvati upalu hemoroida. Takođe treba biti pažljiv sa tretmanima koji sadrže kortikosteroide, jer iako su vrlo efikasni u smanjenju upale, mogu u prekomernoj upotrebi da razrede sluznicu anusa.
Hemoroidi kod dece

Lečenje hemoroida kod dece

Za bilo kakve promene kod dece ovog tipa, najvažnije je na vreme obratiti se pedijatru. Pedijatar će u zavisnosti od manifestacije bolesti, dati odgovarajuću terapiju. Uslediće savet šta bi trebalo promeniti u odnosu na dosadašnji režim života, pre svega u vidu korekcije ishrane I možda češće aktivnosti. Ponekad se preporučuju i medikamenti u vidu masti koji smiruju neki od upalnih procesa. Krema koju pedijatri preporučuju je Rectovenal Acute.

Prevencija hemoroda

Svakako je najvažnija pravilna ishrana bogata vlaknima, a ona podrazumeva svakodnevno konzumiranje voća i povrća, žitarica i mahunarki. Unos tečnosti je takođe jako važan, osim dovoljne količine vode, dajte vašem detetu prirodne sokove od sveže ceđenog voća. Neizostavno je napomenuti, da je fizička aktivnost od krucijalnog značaja kako za pravilan fizički razvoj, i eventualnu prevenciju nastanka hemoroida, tako i za pravilan psihološki razvoj svakog deteta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

2 × four =

We take processes apart, rethink, rebuild, and deliver them back working smarter than ever before.